Een meerderheid van de Nederlanders zegt behoefte te hebben aan gezondere voeding tijdens een dagje uit. Ruim 73 procent van de consumenten vindt dat er te weinig gezonde opties worden aangeboden.

Dit blijkt althans woensdag uit het 'Duurzaamheidskompas' (pdf), een periodiek onderzoek van adviesbureaus onder ruim 500 respondenten naar trends in de Nederlandse publieke opinie over duurzaamheidthema's.

De ondervraagden zeggen te balen van de geringe keuzes tijdens een dagje in het pretpark, de dierentuin, of het museum, waardoor de keuze voor fastfood al snel gemaakt wordt. Bijna driekwart van de Nederlanders neemt evenwel geen eten van huis mee tijdens een uitje.

Ruim 36 procent van de respondenten vindt dat er tijdens een dagje uit vaak onvoldoende aanbod is van groente en fruit. Daarnaast worden belegde broodjes, soepen en (maaltijd)salades gemist.

De meeste consumenten geven tussen de 6 en 10 euro uit aan de lunch bij de horeca van attracties. Het aanbod aan etenswaren wordt door 58 procent wel lekker gevonden, maar niet erg uitgebreid, of gezond.