Google experimenteert met een algoritme dat op basis van afbeeldingen van voedsel bepaalt hoeveel calorieën de hele maaltijd telt.

Daarover sprak Google-onderzoeker Kevin Murphy tijdens een conferentie omtrent zogeheten 'deep learning'. Bij die techniek leren computers als het ware zelf dankzij enorme hoeveelheden data.

Het telalgoritme van Google heet Im2Calories en baseert zich onder meer op de relatieve omvang van de etenswaren die op foto's staan afgebeeld. De grootte daarvan wordt vergeleken met het bord waarop het eten ligt. 

Zo kan worden benaderd hoeveel eten er precies op de foto staat. Google gebruikt beeldherkenningssoftware om te bepalen om wat voor voedsel het precies gaat.

Volgens Murphy hoeft het algoritme niet meteen perfect te zijn. Daadwerkelijke data van gebruikers zou de betrouwbaarheid vanzelf verhogen, omdat het algoritme hiervan leert.

Eetgewoontes

Dat zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren via een app die eetgewoontes bijhoudt door hier foto's van te maken. Die zou Google dan automatisch van het bijbehorende aantal calorieën kunnen voorzien.

Een woordvoerder van Google stelt tegenover CNET echter dat er nog geen plannen zijn voor concrete toepassingen.

Murphy meldt wel dat er al veel interesse is vanuit bijvoorbeeld de wetenschap en zorgsector. Onlangs lanceerde Google nog een nieuwe foto-app die automatisch afbeeldingen kan sorteren op basis van trefwoorden.