De populaire abdijwijn Buckfast zou Schotse jongeren tot wangedrag drijven. Het hoge cafeïnegehalte wordt genoemd als oorzaak. ​De regering overweegt een verbod.

Dat schrijft The New York Times. Buckfast wordt al bijna een eeuw gemaakt in de gelijknamige Engelse abdij. De zoete, cafeïnerijke wijn is uitgegroeid tot het lijfdrankje van Britse jongeren in met name Schotland, die het 'Buckie' noemen.

Niet iedereen is blij met die opmars. Bezorgde Schotten spreken over "klaarwakkere dronkelappen" in hun dorpen. De Schotse politie koppelt Buckfast aan duizenden misdrijven. Volgens medici veroorzaakt Buckfast door de cafeïne inderdaad een agressievere dronk dan gewone wijn.

Het Schotse parlement wil daarom dat de monniken het recept veranderen. Er is een wetsvoorstel in behandeling dat de cafeïnelimiet voor drank bepaalt op 150 miligram per liter. Buckfast bevat het dubbele.

Intussen tonen de monniken zich van geen kwaad bewust. Zij stellen dat er geen bewijs is voor de link tussen Buckfast en criminaliteit. De distributeur van het goedje legt de verantwoordelijkheid bij de jongeren zelf.

Het is niet de eerste keer dat de Schotse abdijwijn in opspraak is geraakt. In 2010 verdedigden monniken al eens hun 'criminele wijn'.