Volgens voedingscoach en schrijfster Rens Kroes is gezonde voeding geen trend van de afgelopen jaren, maar een blijvende wijziging in het eetpatroon van Nederlanders.

"Natuurlijk bestaan er allerlei hypes in de voeding, zoals 'superfoods' en gefermenteerd voedsel, maar die komen en gaan", zegt Kroes in een interview met NU.nl. "Er komt vast een dag dat het niet meer hip is om foto's van je eten op sociale media te plaatsen en niemand meer weet wat een gojibes is."

"Maar gezond eten zal niet snel in de vergetelheid raken. Waarom? Als je eenmaal zelf ondervindt wat bewust eten voor je gezondheid betekent, blijft het je bij", legt het zusje van topmodel Doutzen Kroes uit.

Kroes lanceert op 11 juni haar tweede kookboek Powerfood - Van Friesland naar New York, precies een jaar nadat haar eerste boek Powerfood uitkwam. "Ik had niet verwacht dat mijn eerste boek een bestseller zou worden, laat staan dat ik een tweede boek zou publiceren."

Het succes van Kroes' eerste boek ging ook gepaard met kritiek. Het zou 'niet haalbaar' zijn om het door haar aangeraden voedselpatroon te volgen, omdat het te veel tijd en geld kost. Kroes reageert hierop: "Ik begrijp heel goed dat het voor sommige mensen niet haalbaar is om elke dag te koken en om zo met voeding bezig te zijn als ik."

"Dat is ook helemaal niet mijn doel. Ik wil mensen niet opleggen wat ze wel en niet moeten eten, maar wel helpen een gezondere keuze te maken."

Niet diëten

Kroes gelooft niet in diëten. Haar missie is om "Nederlanders gezonder te maken door bewuster met voeding om te gaan". De voedingscoach oppert: "Een gezond en gelukkig leven kan iedereen bereiken met voldoende beweging, ontspanning en vooral goede voeding."

De inspiratie voor haar nieuwste boek komt uit Friesland - waar ze is opgegroeid - en New York waar ze regelmatig komt. Gezonde versies van typisch Hollandse gerechten als stamppot en vlaflip worden afgewisseld met internationale recepten zoals pad thai.

Speciaal voor de boeklancering wordt op 12, 13 en 14 juni in de Westergasfabriek in Amsterdam een pop-up restaurant geopend waar de gerechten uit het boek worden geserveerd. "Een eigen restaurant, dat is toch wel een droom die uitkomt. Een hele spannende droom, dat wel!"

Kroes sluit een derde kookboek niet uit. "Maar als ik inspiratieloos word, dan houd ik op. Gelukkig ben ik dat nog lang niet. '