'Suiker heeft onze eetgewoontes en smaakpapillen misvormd'

We eten teveel suiker, daar zijn voedingsdeskundigen en wetenschappers het over eens. De Vlaamse gastronomische school Ter Groene Poorten komt daarom met een kookboek met suikervrije recepten.

"Gastronomie wordt nog altijd geassocieerd met lekker eten, maar ook met minder gezond eten", aldus Paul van Damme van Ter Groene Poorten maandag over het onlangs verschenen Lekker zonder suiker. "Dat is een misopvatting. Gezond eten kan, en moet, ook lekker zijn."

Docenten van de opleiding, waar ook de Nederlandse topchef Sergio Herman zijn opleiding genoot, hebben een kookboek samengesteld met 55 suikervrije recepten. Ze kregen daarbij hulp van de diëtisten van de Vlaamse diabetesvereniging Diabetes Liga.

Het doel van het kookboek is om recepten voor gezonde voeding aan te bieden. "Niet alleen voor iemand met diabetes, maar voor iedereen die minder suiker wil eten", zegt Van Damme.

Ook is erop gelet dat vet en zout beperkt wordt. "We willen gezond eten bevorderen."

Onze eetgewoontes en smaakpapillen zijn misvormd, zegt hij. "De voedselindustrie verzoet systematisch haar producten, die veelvuldig worden gekocht." Hij benadrukt daarom dat gezond eten belangrijk is. "Maar een gezondere levensstijl is even belangrijk. Wie gezond eet, voelt zich fitter."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 
Tip de redactie