Mensen snoepen gemiddeld 190 kilocalorieën per dag minder wanneer zij hun slechte snackgewoontes veranderen volgens een als-dan-plan. 

Dit blijkt dinsdag uit het promotieonderzoek van Aukje Verhoeven aan de Universiteit Utrecht in samenwerking met het Voedingscentrum.

Veel mensen willen minder snacken en zoeken naar manieren om dit gedrag te doorbreken. Verhoeven zag in haar onderzoek dat te veel snoepen een vorm van gewoontegedrag is en wilde weten of dit gedrag kan worden veranderd met zogenoemde "implementatie intenties".

Mensen maken dan een plan waarbij de aanleiding van het snackgedrag wordt benoemd, in combinatie met een gezonder alternatief. 

Als iemand bijvoorbeeld de hardnekkige gewoonte heeft om chips te eten bij het televisiekijken, dan kan hij het volgende als-dan-plan maken: "Als ik televisie kijk en ik heb trek, dan eet ik een appel."

Verhoeven liet deelnemers zelfstandig plannen maken en aanpassen door drie stappen te doorlopen, namelijk: plannen, monitoren en evalueren.

Deze strategie bleek zeer effectief. Na twee maanden aten mensen gemiddeld 190 kilocalorieën per dag minder dan daarvoor. Ook aten ze gemiddeld minder dan hun mededeelnemers in controlecondities. Verhoeven ontdekte daarnaast dat het beter is om niet meerdere als-dan-plannen tegelijkertijd te maken.