Culinair Volkskrantrecensent Mac van Dinther is tot zijn eigen verbazing voor het eerst weggestuurd uit een restaurant.

Dit meldt De Volkskrant woensdag.

De journalist, die al bijna twintig jaar restaurantrecensies schrijft voor de krant, was naar eigen zeggen niet welkom in het nieuwe pop-up Citroën Restaurant in Amsterdam.

De Volkskrantrecensent had zoals gebruikelijk gereserveerd onder een valse naam. Maar toen hij zich meldde kreeg hij geen tafeltje aangewezen.

"De eigenaar, Niels Wouters, herkende me van een andere gelegenheid. Hij vroeg of ik een recensie kwam schrijven. Toen ik zei: 'Natuurlijk, dat is mijn vak' weigerde hij me binnen te laten. Hij had geen zin in een recensie. De kok evenmin."

Van Dinther is erg verbaasd over het voorval. "Het is voor het eerst in mijn bijna 20-jarige loopbaan als restaurantbespreker dat me zoiets is overkomen. Ik ken ook geen voorbeelden van anderen."

'Beetje oenig'

Restauranteigenaar Niels Wouters geeft de fout toe.

"Achteraf gezien was het een beetje oenig van ons. Maar we zijn net twee weken open en de pers is nu al niet weg te branden. Het is gewoon te veel. Je krijgt meteen een hijgerige Amsterdamse meute op je dak. Ik krijg soms de neiging om mijn telefoon in de gracht te gooien."

Bang voor negatieve recensies over het voedsel is Wouters naar eigen zeggen niet. "Onze chef-kok Sander Louwerens is voor de duvel niet bang."

De krant zelf lijkt ook verbaasd te zijn en deed navraag bij brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland. Die weet te melden dat geen eerdere gevallen van weggestuurde recensenten bekend zijn.

Volkskrant-columniste Sylvia Witteman nam het restaurant enkele tijd geleden op de korrel. Van Dinther laat op Twitter weten er niet van uit te gaan dat de column iets met de afwijzing te maken heeft.