'Menselijk brein reageert 's avonds minder sterk op voedsel'

De hersenen van mensen reageren 's avonds anders op voedsel dan overdag, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Proefpersonen vertonen 's avonds bij het kijken naar foto's van etenswaren met veel calorieën minder hersenactiviteit dan overdag.

Die bevinding kan mogelijk verklaren waarom mensen 's avonds vaak geneigd zijn om relatief veel te eten: hun brein zou op dat tijdstip minder snel bevredigd worden door voedsel.  

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Brain Imaging and Behavior.

Menu

De wetenschappers lieten bij hun experiment vijftien vrouwen op twee verschillende dagen naar foto's van uiteenlopende etenswaren kijken. Alle proefpersonen kregen de foto's één keer in de ochtenduren en één keer in de avonduren te zien.

De hersenactiviteit tijdens die twee sessies verschilde sterk, terwijl alle deelnemers op beide dagen precies hetzelfde hadden gegeten. Ze hadden van tevoren namelijk met de onderzoekers afgesproken wat ze op het menu zouden zetten.

Kleinschalig

Bij hun volgende studie willen de wetenschappers ook de hersenen van mannen gaan testen. Ze verwachten dat het mannelijk brein op dezelfde wijze zal reageren.

De studie is nu nog te kleinschalig om verregaande conclusies te trekken. Maar volgens de onderzoekers suggereren hun bevindingen dat het menselijk brein 's avonds minder gevoelig is voor voedsel.

Bevredigend

"De wetenschap dat ons brein 's avonds anders reageert, kan leiden tot nieuwe inzichten over eetgedrag", verklaart hoofdonderzoeker Travis Masterson op nieuwssite ScienceDaily. "Het kan zijn dat we 's avonds meer consumeren, omdat voedsel ons op dat tijdstip minder goed bevredigt dan overdag."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 
Tip de redactie