Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Model Geraldine Kemper vindt borstencover LINDA. niet inclusief genoeg

Covermodel Geraldine Kemper vindt de speciale borstencover van de nieuwe LINDA. niet inclusief genoeg. Zij en acht andere bekende Nederlandse vrouwen staan met ontbloot bovenlijf op de omslag van het blad. Ze zijn allemaal slank en hebben kleine borsten. Dat leidde tot kritiek op sociale media.
Door onze nieuwsredactie

Journalist Tatjana Almuli zei op Instagram dat de redactie van LINDA. heel makkelijk verschillende soorten vrouwen en borsten op de foto had kunnen zetten. Daarbij ging het haar niet alleen om de foto, maar ook om de verhalen die verteld hadden kunnen worden. Bijvoorbeeld dat van een vrouw met een geamputeerde borst, iemand met heel grote borsten of met hangende borsten na borstvoeding.

"Ik kan eigenlijk niets anders zeggen dan dat ze gelijk heeft", is de reactie van Kemper op Instagram. Ze was door de redactie van LINDA. gevraagd als een van de covermodellen en stond achter het idee daarvan: om de preutsheid in de samenleving rond borsten aan te kaarten. "Een thema dat alle vrouwen aangaat. Maar ik ben me ervan bewust dat als je alle vrouwen wil aanspreken, je er ook voor moet zorgen dat alle vrouwen zich in de cover kunnen vinden."

Op de speciale cover worden de borsten niet helemaal getoond: ze zijn met handen bedekt. De cover kan op die manier op sociale media worden geplaatst. Voor de cover zijn naast Kemper ook Fockeline Ouwerkerk, Romy Monteiro, Fajah Lourens, Lauren Verster, Gaby Blaaser, Marian Mudder, Joy Delima en Dilan Yurdakul uit de kleren gegaan. Zij pleiten voor de normalisering van vrouwenborsten.

Kemper zegt voortaan na te denken over een coverfoto waarvoor ze wordt gevraagd en zo nodig te proberen invloed uit te oefenen. "Wie staan er nog meer op de cover? Is het inclusief genoeg? Representeren we iedereen? En als het antwoord nee is, kan ik meehelpen met nadenken wie er dan wel op de cover naast mij komt te staan."

De betreffende borstencover.

Verbetering: In een eerdere versie van dit bericht stond dat Kemper haar excuses aanbood. Dat is strikt genomen onjuist, al zegt het model dat ze heeft geleerd van de kritiek en het de volgende keer anders zou doen. Bovendien kan een kop met excuses de indruk wekken dat Kemper verantwoordelijk was voor de cover. Maar dat is niet zo, dat is de LINDA.-redactie. We hebben de kop en het bericht daarom aangepast.


Lees meer over:

Geraldine KemperLINDAMedia en Cultuur

Aanbevolen artikelen