Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie in Amsterdam, wil van de instelling een levensbeschouwelijk genootschap maken. Op die manier kan het debatcentrum volgens Albrecht onder de huidige coronaregels weer open. "Ik ga morgen naar de Kamer van Koophandel om de statuten te veranderen", zei de directeur in het televisieprogramma WNL Op Zondag.

De directeur van het debatcentrum was in het programma te gast om te praten over de huidige coronamaatregelen. De horeca en de kunst- en cultuursector kunnen nog niet rekenen op versoepelingen. "Ik wil op deze wijze het gesprek aangaan over waarom de cultuursector al bijna twee jaar als niet-essentieel beschouwd wordt, terwijl ik denk dat cultuur voor heel veel mensen een zeer essentiële levensinvulling is. Net zoals religie dat kan zijn."

Door een levensbeschouwelijk genootschap op te richten, zou hij het debatcentrum weer mogen openen. "Ik begrijp niet waarom je op de Veluwe wel samen mag komen om een boek van tweeduizend jaar oud te bespreken, maar in hartje Amsterdam niet samen mag komen om een boek van een maand geleden te bespreken", aldus de directeur van het debatcentrum.

Als mogelijke namen opperde Albrecht De kerk Der Reden of De Linkse Kerk. Hij benadrukte in het gesprek dat het niet om een grap gaat.

Albrecht is niet de enige die creatief met de functie van een gebouw omgaat om open te mogen. Op woensdag 19 januari worden enkele theaters bij wijze van protest ingericht als kapsalons. Kappers en mensen met andere contactberoepen mogen wel weer aan de slag, dus kwam theatermaker Diederik Ebbinge met het idee om de kapsalon naar het theater te halen.

Dit zijn de belangrijkste punten uit de coronapersconferentie
299
Dit zijn de belangrijkste punten uit de coronapersconferentie