Acteurs Naomi Velissariou en Emmanuel Ohene Boafo zijn de winnaars van de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen, de Theo d'Or en de Louis d'Or.

Velissariou won de onderscheiding voor de beste vrouwelijke hoofdrol in Permanent Destruction: Pain Against Fear van Theater Utrecht en de Stichting Naomi Velissariou. "De meerstemmige identiteit die Naomi Velissariou in haar spel toont, maakt dat de vrouw boven het concept van de productie uitstijgt", oordeelt de jury.

Boafo kreeg als eerste acteur van kleur de prestigieuze prijs voor zijn hoofdrol in Sea Wall van Het Nationale Theater. "Door zijn open, liefdevolle spel komt de dood in deze voorstelling snoeihard binnen. In deze intieme monoloog kun je zijn pijn en zijn strijd met die pijn van zeer dichtbij ervaren. Dat is prachtig en onbeschrijfelijk verdrietig", staat in het juryrapport.

De prijzen zijn vernoemd naar de toneellegendes Theo Mann-Bouwmeester en haar broer Louis Bouwmeester.

De prijzen voor de beste bijrollen gingen naar Jaap Spijkers en Sanne Samina Hanssen. Spijkers kreeg de Arlecchino voor zijn rol in De zaak Shell van Anoek Nuyens en Rebekka de Wit, Frascati Producties en De Nwe Tijd. Hanssen won de Colombina voor haar rol in Angels in America bij Olympique Dramatique en het Toneelhuis.

De prijzen zijn een initiatief van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Ze werden zaterdagavond uitgereikt op het Gala van het Nederlands Theater, dat online werd uitgezonden vanuit het ITA in Amsterdam. De winnaars werden gekozen uit de genomineerden van de theaterseizoenen 2019/2020 en 2020/2021. Vorig jaar was er vanwege de coronacrisis geen prijsuitreiking.