Het demissionaire kabinet heeft adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) en Fieldlab genegeerd toen het toestemming gaf voor het heropenen van het nachtleven op 26 juni. Dat schrijft NRC op basis van Tweede Kamerstukken en gesprekken met betrokkenen. Het versoepelen van die coronamaatregel leidde de afgelopen weken tot een grote besmettingsgolf, waarvoor het kabinet zijn excuses aanbood.

Volg dit onderwerp Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rond Fieldlab-evenementen

In mei presenteerde Fieldlab aanbevelingen, die toen door het OMT en het kabinet werden besproken en goedgekeurd. Op 29 mei vond er nog een Fieldlab-evenement plaats in de Amsterdamse club Shelter waarbij de setting van een clubavond werd onderzocht. De resultaten van dat onderzoek waren nog niet bekend toen het kabinet besloot dat nachtclubs en andere uitgaansgelegenheden weer open mochten.

De bevindingen van het proefevenement in Shelter werden door het kabinet ook niet opgevraagd bij Fieldlab, laat een betrokkene weten aan NRC. Het OMT keek ook niet naar de risico's van het heropenen van nachtclubs.

In Shelter waren zeshonderd mensen welkom, ruim onder de normale capaciteit. Achteraf werden zeker twee medewerkers en twee bezoekers positief getest. Omdat testen na het evenement niet verplicht was, kan het zijn dat dit aantal groter is. Volgens Fieldlab ligt het risico op besmetting hoger bij clubbezoek dan bij andere evenementen.

Aanbevelingen werden genegeerd

Een van de aanbevelingen die Fieldlab aan het kabinet wilde doen, was de ventilatienorm voor clubs stellen op 24 kubieke meter per persoon per uur. Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wilde vasthouden aan strengere ventilatieregels vanwege het coronavirus.

Het kabinet stelde echter geen extra eisen aan de ventilatie. De nieuwe Alcoholwet trad op 1 juli in werking, waardoor ventilatieregels voor horeca juist soepeler werden.

Het kabinet stelde bij de heropening van het nachtleven ook geen beperkingen aan het aantal bezoekers en negeerde belangrijke medische adviezen. Het OMT en Fieldlab adviseerden alle bezoekers en medewerkers van een evenement binnen 24 uur voor het einde van een evenement te testen. Volgens het kabinet was dat juridisch ingewikkeld. Daardoor mochten mensen zonder herstel- of vaccinatiebewijs tot veertig uur voor de start van een evenement testen.

Fieldlab-hoofdonderzoeker Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie (Radboud Universiteit) en lid van het OMT, laat aan NRC weten dat de langere testtijd heeft kunnen bijdragen aan de grote besmettingsgolf. "Van de deltavariant weten we dat je bij een besmetting binnen 24 uur van 'nog niet detecteerbaar' naar 'hoog besmettelijk' kan gaan", zegt hij tegen de krant.