Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Felle kritiek William en Harry op BBC na onderzoeksrapport Diana-interview

De Britse prins William heeft donderdagavond in een verklaring felle kritiek geuit op de BBC. De omroep veegde de tactieken die journalist Martin Bashir in 1995 gebruikte om een interview met prinses Diana af te dwingen bewust onder het tapijt, bleek uit een onderzoeksrapport dat donderdag werd gepubliceerd.
Door NU.nl

Volgens de hertog van Cambridge creëerde het interview een onjuist narratief en verslechterde het de relatie tussen zijn ouders, prinses Diana en prins Charles. Hij legt de schuld hiervan niet alleen bij BBC-journalist Bashir, maar ook bij de bazen van de omroep.

In het beruchte interview vertelde Diana over onder meer de problemen binnen haar huwelijk met prins Charles. Volgens de BBC laat het onderzoeksrapport zien dat er "duidelijke tekortkomingen" waren. "Dat spijt ons heel erg", aldus Tim Davie, algemeen directeur van de BBC.

De broer van prinses Diana, Charles Spencer, beweert al jaren dat Bashir de prinses wist over te halen tot een interview door haar vervalste bankafschriften te laten zien. Daardoor leek het alsof mensen aan het Britse hof waren omgekocht voor informatie over haar huwelijk met prins Charles. De handelswijze van de journalist voedde volgens prins William Diana's paranoia over het Britse koningshuis.

Prins Harry reageerde in een afzonderlijke verklaring waarin hij stelt dat het "rimpeleffect van een cultuur van uitbuiting en onethische praktijken" zijn moeder uiteindelijk het leven kostte. Hij voegde daaraan toe dat hij zich zorgen maakt over het feit dat zulke praktijken "tegenwoordig nog wijdverspreid zijn" en dat die "verder gaan dan één medium, één omroep of één publicatie".

Beeld uit video: Prins William over BBC-rapport: 'De leugens zijn zorgwekkend'2:09
Afspelen knop

Prins William over BBC-rapport: 'De leugens zijn zorgwekkend'

Prins William over BBC-rapport: 'De leugens zijn zorgwekkend'


Lees meer over:

Brits koningshuisMedia en Cultuur

Aanbevolen artikelen