De eerste BAFTA's, de belangrijkste Britse filmprijzen, van dit jaar zijn uitgereikt. Zaterdagavond werden tijdens een sobere ceremonie op televisie de winnaars in acht kleinere categorieën bekendgemaakt. De film Ma Rainey's Black Bottom kreeg twee prijzen en is daarmee tot dusver de titel met de meeste awards.

Ma Rainey's Black Bottom won in de categorieën beste kostuumdesign en beste make-up en haar. De film maakt zondag kans op nog een award, doordat Chadwick Boseman is genomineerd in de categorie beste acteur. De kans is groot dat ook die nominatie wordt verzilverd.

Boseman, die in augustus 2020 op 43-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker, is bij de uitreiking van de Golden Globe al postuum tot beste acteur uitgeroepen. Ook leverde de rol een Oscar-nominatie op.

De uitreiking van de BAFTA's vindt dit jaar verspreid over twee avonden virtueel plaats. Vanwege de pandemie mag er geen publiek aanwezig zijn.

Andere prijswinnaars waren zaterdag Rocks (beste casting), Mank (beste productiedesign), Sound of Metal (beste geluid) en Tenet (beste special effects). The Present won de prijs voor de beste korte film en The Owl and the Pussycat kreeg de prijs voor de beste Britse korte animatie. Filmmaker en acteur Noel Clarke kreeg een BAFTA voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de filmwereld.

Aan het begin van de uitzending werd kort stilgestaan bij het overlijden van de Britse prins Philip. Hij was in 1959 de eerste president van de British Academy of Film and Television Arts. "De hertog van Edinburgh heeft een speciaal plekje in de geschiedenis van de BAFTA's en hij zal enorm worden gemist. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie", zei presentatrice Clara Amfo.

Het was de bedoeling dat Philips kleinzoon prins William, de huidige BAFTA-president, bij de ceremonie op zaterdag en zondag zou zijn. Maar vanwege de dood van zijn grootvader zal hij er niet bij zijn.