De Britse acteur Dave Prowse, die de rol van Darth Vader vertolkte in de originele Star Wars-trilogie, is op 85-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de BBC zondag.

De Britse acteur overleed na een kort ziekbed. De voormalig bodybuilder was vooral bekend vanwege zijn rol als Darth Vader in de eerste drie Star Wars-films, uitgebracht tussen 1977 en 1983.

Prowse werd gecast als Vader vanwege zijn grote lichaamsbouw. Vanwege zijn Britse accent werd de stem van Vader echter ingesproken door iemand anders, namelijk de acteur James Earl Jones.

De circa twee meter lange Prowse was bodybuilder en gewichtheffer tot hij in 1967 zijn eerste rol speelde in een parodie op de James Bond-films. Prowse was Frankensteins Creature in de komedie Casino Royale. Hij keerde ook in andere films als het monster van Frankenstein terug.

Prowse was ook te zien in series zoals Space 1999 en Doctor Who.

Voordat Prowse de Star Wars-rol kreeg, was hij een bekend gezicht op de Britse televisie als de eerste 'Green Cross Code Man', een personage dat wordt gebruikt in verkeersveiligheidsreclame gericht op kinderen. Volgens de BBC was hij erg trots op deze rol voor het Nationale Verkeersveiligheidscomité. Hij ontving ook een koninklijke onderscheiding voor de rol.

Mark Hamill reageert bedroefd op het nieuws. "Zo verdrietig om te horen dat David Prowse is overleden", schrijft de acteur die in de sciencefictionreeks te zien was als Luke Skywalker, zondag op Twitter.

"Hij was een vriendelijke man en veel meer dan Darth Vader." Zo herinnert Hamill zijn volgers eraan dat Prowse naast acteur onder meer echtgenoot, vader en drievoudig Brits kampioen gewichtheffen was. "Hij hield net zo veel van zijn fans als zij van hem."

Dave Prowse krijgt Darth Vader kostuum aan in 1976
Dave Prowse krijgt Darth Vader kostuum aan in 1976