Zozibini Tunzi heeft de Miss Universe-verkiezing gewonnen. De 26-jarige Zuid-Afrikaanse verwees in de finale in de Amerikaanse stad Atlanta Miss Puerto-Rico en Miss Mexico naar de tweede en derde plek, maakt de organisatie van de verkiezing maandag bekend.

Namens Nederland deed Sharon Pieksma mee. De 24-jarige geboren Rotterdamse werd uitgeschakeld in de eerste ronde.

Tunzi maakt zich hard voor de strijd tegen gendergerelateerd geweld. Via sociale media zet ze zich in om stereotypen rondom geslacht en de cultureel bepaalde verschillen tussen mannen en vrouwen te bestrijden.

De voorganger van Tunzi in 2018 was Catriona Gray uit de Filipijnen. De laatste Nederlandse winnares van de titel Miss Universe is Angela Visser. Zij won in 1989.

Presentator Harvey lijkt opnieuw fout in te gaan bij Miss Universe
94
Presentator Harvey lijkt opnieuw fout in te gaan bij Miss Universe

Presentator Harvey gaat opnieuw de fout in, en toch weer niet

Vier jaar nadat Steve Harvey de verkeerde winnares van de Miss-verkiezing had bekendgemaakt, leek de presentator dit keer opnieuw een fout te hebben gemaakt. De komiek liet een foto van Miss Filipijnen zien om haar uit te roepen tot winnares van de categorie beste kostuum, maar had niet door dat eigenlijk Miss Maleisië naast hem stond was. "Het is niet Miss Filipijnen, maar Miss Maleisië", corrigeerde de Maleisische Miss Universe-deelneemster Shweta Sekhon hem.

Enkele uren na de Miss-verkiezing meldde de organisatie dat Harvey het toch bij het rechte eind had met het uitroepen van de Filipijnse tot winnares. "Steve Harvey had gelijk: Miss Universe-deelneemster Gazini Ganados is namens de Filipijnen de winnares van de categorie beste kostuum. Gefeliciteerd", aldus het Miss Universe-comité op Twitter.