Jeroen Krabbé, die donderdag 75 jaar wordt, vertelt in een interview met het AD niet bang te zijn voor de dood. Dat blijkt ook uit het feit dat hij als Sinterklaas in Amsterdam weigerde een kogelwerend vest aan te trekken.

De acteur, kunstenaar en presentator speelde tien keer voor Sinterklaas bij de intocht in Amsterdam. In 2018 deed hij dat voor het laatst en niet vanwege de discussie rond Zwarte Piet.

"Ik stopte omdat het te druk was. Had niks met dat gedoe te maken. Eén keer eerder wilde ik al stoppen, toen me werd geadviseerd een kogelvrij vest te dragen bij de intocht. Als fucking Sinterklaas dus! Toen zei ik: dan sterf ik maar in het zadel. Hallo, het is een kinderfeest! Ik ben echt niet zo moedig, maar niemand schiet Sinterklaas dood."

Krabbé vertelt ook dat hij zijn verjaardag als kind altijd op 5 juni vierde, omdat iedereen op 5 december Pakjesavond vierde. "Die dag kwamen je vriendjes nooit langs."

Krabbé geniet zo veel mogelijk van het leven: "Ja, ik ben een vierder! Het leven is zo kort, je moet alle hoogtepunten grijpen. Ik kom nu wel op een leeftijd waarvan ik vroeger dacht: dan sta je al met één been in het graf. Vanaf je 65e zou je uitgerangeerd zijn. Dat is nu totaal veranderd."

Bang voor de dood is Krabbé niet. "De eindigheid is een nieuw element in mijn bestaan. Verder niet. Ik heb niets met de dood."