Esther Gerritsen is met haar boek De trooster genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Ook Jan van Aken, Johan de Boose, Rob van Essen, Bregje Hofstede en Ilja Leonard Pfeijffer ontvingen een nominatie voor de prestigieuze boekenprijs, meldt Trouw.

Van Aken ontving een nominatie voor De ommegang, en De Boose voor zijn boek Het Vloekhout. Van Essen werd genomineerd voor De goede zoon, Hofstede voor Drift en Pfeijffer kreeg een nominatie voor zijn boek Grand Hotel Europa.

Alle zes genomineerden ontvangen 2.500 euro. De Libris Literatuur Prijs, die op 6 mei uitgereikt wordt, bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro.

Volgens het juryrapport vormen de uitverkoren romans een "staalkaart van stijlen" met één gemeenschappelijke deler: ze zetten een verzonnen wereld zo overtuigend neer dat de lezer zich er wel aan móét overgeven.

Van alle genomineerden is Pfeijffer de enige die de literatuurprijs al eerder won; in 2014 werd hij onderscheiden met zijn boek La Superba. Vorig jaar ging de prijs naar Murat Isik voor zijn roman Wees onzichtbaar.