Jet Schouten (Radar) en Joop Bouma (Trouw) zijn verkozen tot Journalist van het Jaar 2018. Ze wonnen vanwege hun onderzoek naar medische implantaten.

De jury, bestaande uit de redactie van Villamedia en de adviesraad waarvan Ad van Liempt, Cisca Dresselhuys, Tony van der Meulen, Robert van der Ham, en Tonie van Ringelestijn deel uitmaken, was unaniem in haar keuze.

Schouten van AVROTROS' Radar en Trouw-journalist Bouma verdienen de titel volgens de jury vanwege hun onderzoek naar medische implantaten.

Op initiatief van het duo onderzochten in totaal 250 journalisten in tientallen landen de regelgeving rondom medische implantaten. Ze legden bloot dat regels ontbreken of slecht worden toegepast, waardoor patiënten wereldwijd risico's lopen.

Rob Wijnberg en Brenno de Winter eerdere winnaars

Andere genomineerden voor de titel Journalist van het Jaar 2018 waren Natalie Righton (de Volkskrant), John van den Heuvel (De Telegraaf) en Paul Vugts (Het Parool).

De prijs voor Villamedia's Journalist van het Jaar werd voor de dertiende keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren documentairemakers Follow the Money-journalisten Eric Smit en Kim van Keken, documentairemakers Sarah Sylbing en Ester Gould, Nieuwsuur-journalist Bas Haan, buitenlandcorrespondent Olaf Koens, De Correspondent-oprichter Rob Wijnberg, oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen en onderzoeksjournalist Brenno de Winter.