In Hollywood wordt verontwaardigd gereageerd op het besluit om vier Oscars tijdens de reclameblokken van de show uit te reiken. De prijzen voor het beste camerawerk, de beste montage, de beste make-up en de beste korte film zouden niet op tv worden uitgezonden.

Verschillende Oscarwinnaars hebben hun ongenoegen geuit op Twitter, meldt The Guardian woensdag.

Oscarwinnaar William Friedkin (The French Connection, The Exorcist) en de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro - die vorig jaar werd bekroond voor The Shape of Water - benadrukken hoe camerawerk en montage onlosmakelijk met cinema zijn verbonden.

Ook zijn landgenoot Alfonso Cuarón, die dit jaar met Roma een van de grote kanshebbers is, steekt zijn kritiek niet onder stoelen of banken. Van de tien Oscarnominaties kreeg hij er vier zelf, waaronder een Oscar voor zijn camerawerk. "Er zijn meesterwerken geweest zonder geluid, zonder kleur, zonder verhaal, zonder acteurs en zonder muziek", zegt de cineast. "Maar geen enkele film heeft ooit bestaan zonder camerawerk en montage."

Oscarwinnaar Russell Crowe wil er in zijn tweet niet te veel woorden aan vuil maken: "Het is gewoon te fucking dom voor woorden."

Na de historisch lage kijkcijfers van vorig jaar, heeft de Academy inmiddels verschillende pogingen gedaan om de Oscaruitreiking aantrekkelijker te maken.

Zo kwamen er initiatieven om een prijs voor de beste populaire film in te voeren of om het aantal muziekoptredens terug te schroeven. Vanwege kritiek werden die beslissingen weer teruggedraaid.