Queen-gitarist Brian May heeft voor het eerst in twintig jaar weer een solonummer gemaakt. Dat doet hij voor een Amerikaanse sonde die dinsdag, op Nieuwjaarsdag, langs een planetoïde vliegt. 

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA presenteert het lied dinsdag officieel. Dat gebeurt vlak na de jaarwisseling in Washington (lokale tijd) en vlak voordat de sonde New Horizons de rots Ultima Thule bezoekt.

Het lied komt onder meer op iTunes en Spotify te staan. Daarnaast wordt het de ruimte ingestuurd richting de New Horizons op 6,6 miljard kilometer van de aarde. Via sociale media zijn al fragmenten naar buiten gebracht. In het lied is onder meer de computerstem van natuurkundige Stephen Hawking te horen.

"Ik ben mijn hele leven lang al nauw betrokken bij muziek, maar ook bij sterrenkunde en natuurkunde", zei May in een interview met Newsweek.

Een lied maken voor de ruimtesonde is een combinatie van die twee passies. Hoe de muziek tot stand kwam, kon hij niet precies uitleggen. "Het instinct, de passie, het onbewuste deel van mijn hersenen neemt het over. Zodra ik woorden hoorde, kon ik de melodie in mijn hoofd horen. Het viel op zijn plaats."

May is ook sterrenkundige

May was niet alleen gitarist van Queen, maar maakte ook solonummers. Zijn bekendste lied is Too Much Love Will Kill You uit 1992. Dat nummer bereikte in Nederland de eerste plaats en staat dit jaar op plek 1.002 in de Top 2000.

Daarnaast is May sterrenkundige. Hij stopte daarmee toen Queen doorbrak, maar na de dood van zanger Freddie Mercury keerde hij terug naar de wetenschap. Van 2008 tot 2013 was May het hoofd van een universiteit in Liverpool. In 2015 zat hij bij de vluchtleiding toen de New Horizons langs Pluto vloog.