Frank Masmeijer heeft naar eigen zeggen niet meegewerkt aan de import van 467 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen. Het overleveringsverzoek van de Belgische autoriteiten moet alleen al daarom worden afgewezen, betoogde Masmeijers advocaat Geert-Jan Knoops dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam. 

De rechtbank moet beoordelen of de gevraagde overlevering kan doorgaan. De uitspraak is op 13 november. Masmeijer moet daarbij aanwezig zijn, omdat de kans bestaat dat hij meteen wordt overgeleverd aan België.

Ten tijde van de cocaïnesmokkel, in oktober 2014, lag Masmeijer gewond in een ziekenhuis. Hij was volgens Knoops mishandeld in het Belgische district Merksem. "De rechtbank in Antwerpen heeft dit verweer van Masmeijer niet onderzocht."

Masmeijer werd vorig jaar in België veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en een boete van 48.000 euro wegens betrokkenheid bij de cocaïnesmokkel. Hij was toen al een tijd op vrije voeten. De rechter bepaalde dat Masmeijer terug de cel in moest, maar deze was niet aanwezig bij de uitspraak. Vorige maand werd hij op verzoek van de Belgen opgepakt in Breda.

Masmeijer: 'Goed onderzoek ontbreekt op cruciale vlakken'
41
Masmeijer: 'Goed onderzoek ontbreekt op cruciale vlakken'

Onmenselijke omstandigheden

Masmeijer vreest de gevangenis in België, waar hij slechte ervaringen heeft. "Ik heb daar in onmenselijke omstandigheden gezeten", zei hij dinsdag. Hij wil zich niet aan zijn berechting en het uiteindelijk oordeel van de Belgische rechter onttrekken, maar wel uit de Belgische cel blijven. Als de zaak in hoger beroep ook tot een veroordeling leidt, kan hij zijn straf in Nederland uitzitten.

De behandeling van het hoger beroep begint op 16 november.