Schrijver A.F.Th. van der Heijden komt op 15 november met een nieuwe roman. Het boek heet Mooi doodliggen en is een "actueel politiek memorandum", maakt uitgeverij Querido woensdag bekend.

De schrijver liet zich voor zijn nieuwe boek inspireren door nieuwsfeiten uit de lente en de zomer van 2018 rondom de 'moord' op de Russische journalist Arkady Babchenko.

Volgens de politie in Oekraïne was Babchenko bij zijn appartement in Kiev in de rug geschoten en werd hij bloedend aangetroffen door zijn vrouw.

Al snel bleek de moord op de journalist echter in scène te zijn gezet door de geheime dienst, in een poging Russische huurmoordenaars te arresteren die het op zijn leven hadden gemunt.

Onderzoek naar vliegramp

Van der Heijden baseerde het levensverhaal van zijn personage Grigori Moerasjko losjes op dat van Babchenko.

Het personage Moerajsko, dat voor zijn krant het neerhalen van 'vlucht MX17' onderzoekt, blijkt te hebben samengespannen met de Oekraïense geheime dienst om de Russen te misleiden.

Om deze reden vallen collega's en zijn geliefde hem massaal af. Door iedereen verstoten en verlaten keert Moerasjko terug naar Rusland om daar onverschrokken zijn onderzoek naar de toedracht van de vliegramp voort te zetten.