De Franse zanger Charles Aznavour wordt zaterdag in besloten kring begraven in de buurt van Parijs. Vrijdag wordt hij geëerd met een ceremonie in het centrum van de Franse hoofdstad, waar ook president Emmanuel Macron het woord voert.

De gemeente Montfort-l'Amaury, zo'n 40 kilometer ten zuidwesten van Parijs, heeft bekendgemaakt dat de wereldberoemde artiest zaterdagmiddag in het familiegraf in die plaats wordt bijgezet. Daar liggen zijn ouders begraven, net als zijn zoon Patrick die in 1981 op 25-jarige leeftijd overleed. De begraafplaats stamt uit de zestiende eeuw en staat als historisch monument te boek.

Aznavours ouders waren vanuit Armenië naar Parijs uitgeweken toen de zanger er in 1924 werd geboren. Hij zag het licht in de wijk Saint-Germain-des-Prés, niet ver van de Invalides, waar vrijdag een nationaal eerbetoon voor hem is.

Oud-presidenten aanwezig bij grote herdenking Aznavour
59
Oud-presidenten aanwezig bij grote herdenking Aznavour

De zanger verkocht 180 miljoen platen

Aznavour componeerde meer dan twaalfhonderd liedjes, verkocht 180 miljoen platen en speelde mee in circa zestig films. De nummers For me... formidable, Yesterday When I Was Young, The Old Fashioned Way, She en Mes emmerdes behoren tot zijn grootste hits.

De zanger overleed maandag op 94-jarige leeftijd in zijn huis in het zuiden van Frankrijk. De Armeense premier Nikol Pasjinjan heeft de dag van Aznavours begrafenis uitgeroepen tot dag van nationale rouw.

Charles Aznavour gaf lessen in liefde: Zijn grootste hits
138
Charles Aznavour gaf lessen in liefde: Zijn grootste hits