De drie Amsterdammers die worden verdacht van de overval op de Haagse woning van darter Raymond van Barneveld in juni hebben het misdrijf bekend. 

Ze wisten naar eigen zeggen niet dat het om het huis van de darter ging en hebben spijt betuigd. Dat herhaalden de mannen maandag nogmaals tijdens een niet-inhoudelijke zitting in de rechtbank in Den Haag.

Volgens Yassine El H., Yassir A. en Mikey B. waren ze dronken en onderweg naar een club. Nadat ze een verkeerde afslag hadden genomen, besloten ze in te breken. De mannen met leeftijden van 24 en 25 jaar waren niet speciaal op zoek naar het huis van Van Barneveld. De rolluiken waren dicht, ze dachten dat er niemand thuis was.

De darter was niet thuis, maar zijn vrouw wel. Ze werd mishandeld en bedreigd tijdens de overval en raakte lichtgewond. Bij de inbraak werden onder meer sieraden, een tas en geld gestolen.

'Ik zou de dader in een kist willen zien'

El H. heeft in een brief zijn excuses aangeboden aan Silvia van Barneveld. El H. zou graag ook persoonlijk zijn excuses willen aanbieden, maar een verzoek tot een ontmoeting heeft ze afgewezen.

A. vertelde de rechter dat hij heel nerveus is en niet kan uitdrukken hoeveel spijt hij heeft. "Als dit mijn moeder zou overkomen, zou ik de dader in een kist willen zien."

Ook B. bood nogmaals zijn excuses aan. "Ik ben schuldig. In de cel heb ik veel kunnen nadenken, ik wil mijn leven weer op orde brengen."

'El H. verantwoordelijk voor mishandeling'

De advocaat van B. wijst naar El H. als degene die verantwoordelijk is voor de mishandeling en bedreiging. A. zou hem hebben gemaand rustig te blijven. A. ontkent dat: "Wij hebben het met z'n drieën gedaan."

Het trio is kort na de overval aangehouden en blijft voorlopig ook nog vastzitten. De mannen hebben allemaal een strafblad. Die van El H. en A. is zelfs zo omvangrijk, dat ze in de Top600 van jonge criminele veelplegers van de gemeente Amsterdam voorkwamen.

De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland voor 14 januari volgend jaar.