Pierre Audi, de directeur van De Nationale Opera, heeft zondag afscheid genomen tijdens een speciaal programma. Een verrassing voor Audi was de wereldpremière van Il Ritorno die aan hem werd opgedragen door Michel van der Aa.

Verder zagen de aanwezigen, onder wie Reinbert de Leeuw en prinses Beatrix, hoe Audi de eerste Odeonpenning kreeg aangeboden. Dit is een nieuwe onderscheiding voor personen die een onmisbare bijdrage hebben geleverd aan Nationale Opera & Ballet. De penning is ontworpen door Irma Boom.

Audi neemt na dertig jaar afscheid, een periode waarin hij sterk zijn moderne stempel op het gezelschap drukte en het toonaangevend maakte in de hedendaagse operawereld.

Audi gaat verder als algemeen directeur van het Franse Festival d'Aix-en-Provence. Bij dit festival speelt opera ook een grote rol.

Sophie de Lint wordt de nieuwe directeur van De Nationale Opera. De in Rotterdam geboren De Lint was directeur van de Opera Zürich, die onder haar leiding werd uitgeroepen tot Opera Company of the Year 2014.

De Lint bekleedde al verschillende artistieke functies en managementposities in de operawereld.