Het filmpje van het programma Zondag met Lubach over de Amerikaanse wapenlobbyclub NRA is genomineerd voor een Lovie Award in de categorie komedie. Deze 'Oscars van het Europese web' worden jaarlijks uitgereikt aan het beste en creatiefste digitale werk in Europa.

De uitreiking vindt plaats in oktober. Het is al de tweede keer dat het VPRO-programma van producent Human Factor in de race is voor de prijs.

Zondag met Lubach won vorig jaar een Lovie Award voor de veelbekeken introductie van Nederland voor de Amerikaanse president Donald Trump.

Lubach laat in een korte reactie weten zeer vereerd te zijn met de nominatie. "Ik denk dat ik in de finale een nummer van Whitney Houston ga doen", meldt hij. In de humoristische video over de NRA halen presentator Arjen Lubach en zijn team keihard uit naar de machtige Amerikaanse wapenlobbyclub.

Item al bijna vier miljoen keer bekeken

Het filmpje gaat over het enorme aantal sterfgevallen in de Verenigde Staten door schietpartijen en presenteert dat een als humanitaire ramp als gevolg van een ziekte.

"24.000 gewonden, 11.000 doden - alleen dit jaar al. Elke dag sterven veertig Amerikanen door een vreselijke epidemie: Nonsensical Rifle Addiction." Die 'ziekte' zou ervoor zorgen dat mensen opeens andere mensen neerschieten.

Het genomineerde item is ondertussen bijna vier miljoen keer bekeken. Via de website van de Lovie Awards kan tot 28 september worden gestemd op de genomineerden.

NRA-filmje van Zondag met Lubach gaat de wereld over
NRA-filmje van Zondag met Lubach gaat de wereld over