De Nederlandse piratencultuur krijgt een plek op de website van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. De cultuur bestaat zowel uit het draaien en uitzenden, als het maken en beluisteren van zogenoemde piratenmuziek. 

Voor een vermelding op de website controleert het kenniscentrum of een voorgedragen onderwerp voldoet aan een aantal objectieve criteria. Zo moet het een traditie zijn die al meerdere generaties leeft.

Onderwerpen die op de website belanden, kunnen in een vervolgstadium worden voorgedragen als cultureel erfgoed. Hiervoor moet de indiener eerst een erfgoedzorgplan opstellen.

Piratenmuziek behelst voornamelijk Nederlandstalige muziek die niet of nauwelijks te horen is op landelijke radiozenders, zoals schlagers en polka's, en wordt vaak uitgezonden door radiozenders zonder zendvergunning.

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft een bericht van het Dagblad van het Noorden over de vermelding op de website maandag bevestigd.

De benoeming is vooral de verdienste van het Drentse PvdA-Statenlid Peter Zwiers. Hij stelt in de krant dat de piratencultuur, die vooral in het oosten en noorden van het land welig tiert, volstrekt uniek is voor Nederland.

Veel zangers van het levenslied, zoals zanger Jannes Wolters, zijn populair geworden via dit soort zenders.