De Friese regisseur Steven de Jong is op zoek naar een hoofdrolspeler in een ambitieus filmproject dat hij samen met Omroep Friesland gaat realiseren. 

De Jong is een zoektocht begonnen naar een acteur tussen de 30 en 45 jaar van "zeker 2 meter" voor een serie en speelfilm over het leven van de Friese held Pier Gerlofs Donia.

De filmer gaat de komende weken op zoek in Nederland en het buitenland. "Het moet iemand met bepaalde fysieke kenmerken zijn", legt De Jong uit. "Maar hij moet ook charismatisch zijn en goed kunnen acteren. Het is uiteindelijk een psychologisch drama over een sympathieke hardwerkende boer die door omstandigheden verandert in een barbaarse wreker."

De Jong wil acht jaar lang elk jaar een deel van de serie opnemen, zodat de personages in beeld daadwerkelijk ouder worden. Eerder paste regisseur Richard Linklater deze methode ook toe voor zijn veelbekroonde epos Boyhood.

Boer Donia was 'reusachtige gestalte'

"Grutte" Pier Gerlofs Donia (1480-1520) was een krijgsheer die vocht tegen de graven van Holland toen zij hun rechten ook wilden laten gelden in Friesland. De boer was een reusachtige gestalte die naar verluidt beschikte over bovenmenselijke kracht.

Nadat een huurlingenleger zijn vrouw had gedood, wierp Donia zich op de strijd tegen de gouverneur van Friesland, die hij als bezetter zag. Hij richtte zijn eigen leger op, dat op de Zuiderzee Hollandse schepen begon te plunderen.

De Friese regisseur schreef het scenario met Dick van den Heuvel (Spijt!) en de Friese schrijver Meindert Bylsma. Eerder maakte De Jong films als De Scheepsjongens van Bontekoe en De Hel van '63.