Dirigent, pianist, componist en muziekpedagoog Reinbert de Leeuw is zaterdag geëerd in het Muziekgebouw aan 't IJ in zijn geboortestad Amsterdam. Hij kreeg van burgemeester Femke Halsema de zilveren medaille van de stad Amsterdam.

De Leeuw is zaterdag tachtig jaar geworden. Aan het verjaardagsconcert werkten zangeres en dirigente Barbara Hannigan, het Asko|Schönberg Ensemble, pianiste Tamara Stefanovich en actrice Katja Herbers mee.

Het concert was rechtstreeks op NPO Radio 4 te horen. De medaille wordt toegekend aan personen die zich meer dan vijftien jaar verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam en de stad op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied naar buiten toe op internationaal niveau uitgedragen hebben.

De Leeuw is al veel gelauwerd. Zo is hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en won hij in 2013 de Edison Oeuvreprijs. Twee jaar geleden kreeg hij een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven. De Leeuw werd toen geroemd als onvermoeibare pionier en voorvechter van de muziek van de 20e en 21e eeuw.

Dit jaar werd De Leeuw vanwege het album Kurtág: Complete Works for Ensemble & Choir nog voor een Grammy genomineerd. Hij won de onderscheiding niet, maar de altijd kritische Hongaarse componist Kurtág zelf was heel tevreden over het album.