Drie Nederlandse producties zijn dit jaar in de categorie tv-fictie in de race voor de Prix Europa, een belangrijke internationale mediaprijs. Het gaat onder meer om de televisieserie Het geheime dagboek van Hendrik Groen.

De serie, met Kees Hulst in de hoofdrol, gaat over het leven in een Amsterdams verzorgingshuis. 

Verder maken de met een Gouden Kalf bekroonde film Jungle en de telefilm Gewoon vrienden kans. Jungle, met hoofdrollen voor Majd Mardo en George Tobal, gaat over twee vluchtelingen in de jungle van Calais. Gewoon vrienden belicht de liefde tussen twee jongens in Almere (Mardo en Josha Stradowski).

Ook het Zembla-item Gif in de cockpit maakt kans op een prijs, in de categorie beste actualiteit. Verder zijn twee Nederlandse documentaires genomineerd en dingen zeven Nederlandse radioprogramma’s en vier online-projecten mee naar een prijs. Onder meer het KRO-NCRV-project Explosieve Export, over de handel in Nederlandse wapens, is in de race voor een award.

Nederland vier keer genomineerd voor bevordering van diversiteit

In de categorie Prix Iris, die de bevordering van diversiteit beloont, is Nederland vier keer genomineerd. De NTR kreeg nominaties voor Dream School, een serie met Lucia Rijker die schoolverlaters helpt op het rechte pad te komen, en de documentaire De keuze van mijn vader.

In totaal staan tientallen inzendingen uit 21 landen op de nominatielijst. De uitreiking van de prijzen vindt op 19 oktober plaats in Berlijn.