De kans is groot dat de nieuwe James Bond-film moet worden uitgesteld nu regisseur Danny Boyle drie maanden voor de start van de opnames is ontslagen.

Producenten Barbara Broccoli en Michael Wilson maakten dinsdag bekend dat Boyle het 25e avontuur van 007 niet meer mag maken vanwege "creatieve meningsverschillen". Nadere uitleg bleef uit.

Kenners zeggen dat de producenten problemen hadden met het script dat Boyle (Slumdog Millionaire) had geschreven met zijn vaste coscenarist John Hodge. De twee maakten filmhits als Trainspotting, Shallow Grave en A Life Less Ordinary.

Ruimte in script voor #MeToo en #TimesUp

Boyle wilde graag meewerken aan Bond 25 als hij zelf zijn script mocht maken. Een scenario van vaste 007-schrijvers Neal Purvis en Robert Wade dat al op de plank lag, verdween daarom in de la. Dit tweetal tekenden voor de succesvolle laatste zes delen in de langlopende reeks.

Het scenario van Boyle en Hodges zou eigentijdser en thematisch meer uitgesproken zijn dan de vorige Bond-film. De film zou een Russische schurk hebben en geschikt zijn "voor het tijdperk van #metoo en #TimesUp". Ingewijden vermoeden dat de producenten deze actuele thema’s nog een brug te ver vonden voor Bond 25, meldt The Guardian.

Opnames nieuwe Bond-film half jaar uitgesteld

Nu Boyle is vertrokken, wordt het oude script van Purvis en Wade vermoedelijk afgemaakt of herschreven. Dit zou betekenen dat de opnames zeker een half jaar uitgesteld moeten worden. Bond 25 zou dan op z’n vroegst medio 2020 in de bioscopen te zien zijn.

Mocht dit het geval zijn, dan zit er tussen het vorige deel Spectre en de nieuwe sequel een gat van vijf jaar. De vorige keer dat er zo’n lange periode tussen twee delen zat, werd een nieuwe acteur voor de hoofdrol benaderd. Dit was het geval bij Licence to Kill (1989) en GoldenEye (1995). 

De kans is volgens insiders groot dat de vijftigjarige Daniel Craig afhaakt bij uitstel van de opnames van de nieuwe Bond-film. Zijn terugkeer als 007 werd pas bevestigd toen duidelijk was dat Boyle de film ging maken. De twee mannen werkten eerder samen voor de opening van Olympische Spelen die Boyle in 2012 regisseerde.