Het verslag van de elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden op NPO 1 heeft 1,4 miljoen kijkers getrokken. In het liveverslag aan het begin van de avond werd de zwemkampioen en initiatiefnemer gehuldigd in Leeuwarden.

Hoewel hij om medische redenen voortijdig moest afhaken, heeft de zwemtocht tot nu toe ruim 2,5 miljoen euro opgebracht. Hij stopte na 163 kilometer zwemmen. Het bedrag gaat naar kankeronderzoek.

''Ik ben heel blij om in Leeuwarden te zijn. Het was een heel bijzondere tocht'', zei de olympisch zwemkampioen, terwijl hij op een brancard naar het podium werd gereden.

Premier Mark Rutte noemde de prestatie van Van der Weijden een prestatie van ongekend formaat: ''55 uur en 163 kilometer zwemmen om geld op te halen voor kankeronderzoek.'' Hij zei heel veel bewondering te hebben voor Van der Weijden.

Groeten van Max

In de dagelijkse kijkcijferlijst van Stichting KijkOnderzoek belandde de uitzending met de zwemmer op de vierde plaats. Daarboven eindigden Groeten van Max, We zijn er Bijna! en het NOS Journaal van 20.00 uur.