RTL en De Telegraaf hebben het incident van eerder deze week, waarbij Tommy Wieringa een grap over de aanval op de redactie van de krant maakte en presentator Twan Huys niet ingreep, uitgesproken.

Dinsdagochtend ramde een busje de gevel van het De Telegraaf-pand in Amsterdam. Toen Huys de aanval ter sprake bracht op het Vereniging van Nederlandse Gemeenten-congres, reageerde Wieringa met: "Nou, dat werd tijd."

Huys greep niet in, terwijl in de zaal gelachen werd. De presentator reageerde woensdag al dat hij het betreurde dat hij niet direct afstand had genomen van de uitspraken van Wieringa.

RTL laat vrijdag weten dat er contact is geweest tussen Huys, de RTL-directie en De Telegraaf, en dat de kwestie "uitgesproken" is. "Wat er bij Panorama en De Telegraaf is gebeurd, is ongehoord", aldus de nieuwe werkgever van Huys.

"Een aanslag op het recht van vrije meningsuiting, kun je niet anders dan veroordelen. Daar mag geen misverstand over bestaan", benadrukt RTL, dat de grap van Wieringa "misplaatst" vindt.

Van den Heuvel

Eerder deze week was misdaadverslaggever John van den Heuvel van De Telegraaf niet onder de indruk van de excuses van Huys. Hij gaf aan dat hij niet meer aan wilde schuiven bij RTL Late Night, dat vanaf september door Huys gepresenteerd wordt. Volgens Van den Heuvel waren zijn collega's "woest".

Ook dat is inmiddels uitgesproken, meldt RTL. "Er zijn voor De Telegraaf geen barrières meer voor toekomstige samenwerking in RTL Late Night."