Marc van der Linden, die de afgelopen jaren ruim 110 kilo is afgevallen, gaat een boek schrijven over hoe hij dit heeft bereikt.

De royaltyverslaggever woog op een gegeven moment 205 kilo en besloot in 2013 te gaan onderzoeken waarom hij dit hoge gewicht had bereikt.

"Uiteindelijk duurde het nog twee jaar voordat ik daadwerkelijk met afvallen ben begonnen en de knop kon omzetten'', vertelt Van der Linden aan het AD.

Het boek, dat Van der Linden later dit jaar wil uitbrengen, wordt volgens hem "absoluut geen killerbodyboek". Hij verwijst daarmee naar de bestseller van Fajah Lourens.

Factoren

"Wél een boek dat inzoomt op alle factoren die een rol hebben gespeeld in het steeds dikker worden. Eten, een druk bestaan, mijn privéleven en erfelijke aanleg", legt Van der Linden uit.

"Het is een misverstand dat mensen die dik zijn alleen maar frikandellen eten en alcohol drinken. Heus, er zijn nog zo veel misverstanden over de oorzaken van obesitas."

Van der Linden is zich tijdens zijn afvalproces ook steeds meer gaan verdiepen in vet. "Vet blijkt een merkwaardig, zelfregulerend 'orgaan'. Het kan groeien, maar ook slinken."

Maagverkleining

Omdat hij in korte tijd relatief veel afviel, vermoedden mensen dat Van der Linden een maagverkleining onderging. Hij heeft zelf echter nooit gezegd welke afvalmethode voor hem succesvol bleek. "Niet omdat ik me ervoor schaam, maar omdat ik er niemand mee help", zegt hij tegen NU.nl. 

"Veel mensen kunnen er niks aan doen dat ze te dik zijn. Ik wil ze stimuleren om niet van dieet naar dieet te gaan - want daar word je uiteindelijk alleen maar dikker van - en gericht te zoeken naar een oplossing die voor hen werkt. Dat is mijn boodschap."