Illusionist David Copperfield hoeft geen schadevergoeding te betalen aan een man die gewond raakte tijdens een van zijn trucs. 

Een Amerikaanse jury oordeelde dat Copperfield niet aansprakelijk is voor het incident uit 2013, bericht de krant Las Vegas Review-Journal.

Een Britse man had Copperfield, het bedrijf van de illusionist en anderen voor de rechter gesleept. De toerist zou hersenletsel hebben opgelopen toen hij in Las Vegas vrijwillig meedeed aan een verdwijntruc. Hij kwam ten val toen hij zich na zijn 'verdwijning' door een donkere ontsnappingsroute moest haasten.

De advocaten van de verdediging betoogden dat de Brit de ernst van zijn letsel overdreef. Zij toonden de beelden waarop te zien is hoe de man buiten de rechtbank zonder hulp kon lopen, terwijl hij in het gebouw werd ondersteund door familieleden. "Hij is betrapt", concludeerde een advocaat. "Hij nept de boel in de rechtszaal."

Truc onthullen

Voor de rechtszaak moest Copperfield de truc onthullen, wat hij aanvankelijk niet wilde omdat dat een doodzonde is in zijn vak. Toch ging hij uiteindelijk overstag en vertelde hij hoe de truc in zijn werk ging. Copperfield twijfelde in de rechtszaal openlijk aan het verhaal van Cox, omdat hij hem pas een jaar later aanklaagde.

De dertien deelnemers aan de laatste truc van de show worden naar een spiegelwand van het podium geleid, waarna ze uit het zicht van de zaal verdwijnen. Er wordt daarna aan ze gevraagd of ze via de coulissen van het theater naar buiten willen gaan om vervolgens via de voordeur weer terug te keren in de zaal.

De toerist vond dat de truc gevaarlijk was opgezet. Ook drie vrouwen verklaarden dat ze gewond waren geraakt tijdens de show. De jury stelde dat Copperfield en zijn bedrijf eerdere valpartijen beter hadden moeten onderzoeken, maar oordeelde toch dat de Brit zelf verantwoordelijk is voor zijn verwondingen.