Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
umc

BNNVARA sleept UMC Utrecht voor rechter om handhaven toegangsverbod

BNNVARA spant een kort geding aan tegen het UMC Utrecht, omdat het ziekenhuis het toegangsverbod voor Zembla-journalist Ton van der Ham handhaaft.
Door ANP

Afgelopen vrijdag stelde de omroep het ziekenhuis een ultimatum om het verbod in te trekken. Dat verliep dinsdagmiddag. "Wij zijn van mening dat de ontzegging ten onrechte de persvrijheid beperkt", aldus Robert Kievit, mediadirecteur van BNNVARA.

Het UMC Utrecht ontzegde Van der Ham vorige week voor een periode van een jaar de toegang tot het ziekenhuis. Het ziekenhuis vindt dat de journalist zich eerder deze maand tijdens een lezing agressief heeft gedragen.

De lezing in het UMC werd gegeven door de terminaal zieke Adrienne Cullen, die aan baarmoederhalskanker lijdt. De Ierse deed op uitnodiging van het ziekenhuis haar verhaal hoe het ziekenhuis haar het zwijgen wilde opleggen na een medische misser. De vrouw deed de lezing samen met haar voormalige behandelend arts professor Huib van der Vaart en hoofd verloskunde professor Arie Franx.

Van der Ham wilde opnamen maken en stond klaar om een interview met de vrouw af te nemen. Na een aantal waarschuwingen is de verslaggever de zaal uitgezet en meegenomen door de politie, meldt het ziekenhuis.

Als Van der Ham toch in het ziekenhuis komt, wordt hij aangehouden en overgedragen aan de politie.

Carrière

De 42-jarige Van der Ham is bij Zembla werkzaam als onderzoeksjournalist, programmamaker en presentator. Voor een reconstructie over de falende bestrijding van de Q-koortsepidemie werd de journalist samen met Manon Blaas bekroond met de Tegel.

In 2016 werd Van der Ham samen met Norbert Reintjens genomineerd voor de prijs Journalist van het Jaar voor hun langdurige onderzoek naar ziekenhuiscalamiteiten bij het UMC Utrecht en daarna bij het MMC in Veldhoven.


Lees meer over:
Zemblaumc UtrechtBNNVARA

Aanbevolen artikelen