Sharon den Adel, de zangeres van Within Temptation, is dit jaar de voorzitter van de Nederlandse vakjury voor het Eurovisie Songfestival.

Zij en vier andere Nederlandse professionals uit de muziekindustrie beoordelen in de juryfinale op woensdag en vrijdag de liedjes die worden gezongen, bevestigt AVROTROS maandag.

Het resultaat van de jury vormt de helft van het totale puntenaantal. Elk land dat deelneemt aan het festival levert een vakjury. De keuze voor Den Adel is opvallend, want eerder werd ze genoemd als een serieuze kandidaat om Nederland dit jaar in Lissabon te vertegenwoordigen.

Tourbus Waylon

Zanger Waylon, die Nederland dit jaar vertegenwoordigt met zijn nummer Outlaw in 'em, kwam maandag in Lissabon aan. Hij moet dinsdag voor het eerst repeteren. Waylon reisde naar de Portugese hoofdstad met zijn eigen tourbus.

Momenteel scoort de zanger geen hoge ogen bij de bookmakers; hij behaalt volgens hen de veertiende plek tijdens het Songfestival, dat op 8 mei start met de eerste halve finale. Waylon treedt echter pas op 10 mei op, in de tweede halve finale. Op 12 mei volgt de finale.