Rita Ora heeft vrijdag tijdens haar optreden op 538Koningsdag in Breda een ode gebracht aan de vorige week overleden Avicii. De Britse zangeres raakte geëmotioneerd toen ze het nummer Lonely Together inzette, dat ze samen met de Zweedse dj heeft gemaakt.

"Ik heb dit nummer niet meer gezongen sinds zijn dood. Het gaat zwaar worden", zei Ora vooraf. Ook vroeg ze het publiek om een minuut stilte, waarna ze begon te huilen.

De zangeres noemde Tim Bergling, zoals Avicii echt heette, een goede vriend. De dj overleed vrijdag 20 april op 28-jarige leeftijd. Zijn familie liet deze week weten dat hij "niet langer verder kon". "Onze geliefde Tim was een zoeker, een breekbare, artistieke ziel die antwoorden zocht op existentiële vragen. Hij was een perfectionist die reisde en werkte op een tempo dat tot extreme stress leidde."

"Toen hij stopte met toeren, wilde hij een balans in zijn leven zoeken om gelukkig te worden en bezig te zijn met wat hij het liefste deed: muziek maken. Hij worstelde met gedachten over zingeving, het leven en geluk. Hij kon niet meer, hij wilde rust vinden."

Rita Ora is één van de grote namen op het Koningsdagfeest van Radio 538. Eerder op de dag werd daar ook al stilgestaan bij de dood van Avicii.

Eerbetonen

Ook op andere muziekfeesten passeerde het plotselinge overlijden van de Zweedse dj niet zonder aandacht.  Zo kregen de 30.000 bezoekers van SLAM! Koningsdag in het AFAS Stadion in Alkmaar een muzikaal eerbetoon voorgeschoteld van de band Shermanology, dat een aantal tracks van hem live speelde.

Meerdere festivals, zo ook het Kingsland Festival, kondigden donderdag al aan een moment in het programma in te ruimen voor de op 28-jarige leeftijd overleden dj. Hij werd vorige week vrijdag dood aangetroffen in een resort in Oman.