Eva Jinek is door mediavakblad Broadcast Magazine uitgeroepen tot Omroepvrouw van het Jaar 2017. De presentatrice kreeg de prijs maandag in Beeld en Geluid in Hilversum.

Jinek scoorde afgelopen jaar hoge kijkcijfers met haar talkshow, wat vooral ten koste ging van concurrent RTL Late Night. Ook won ze een TV-beeld voor beste presentator en kreeg ze de Zilveren Televizier-Ster voor beste presentatrice.

Jinek reageerde geëmotioneerd op haar uitverkiezing. Toen ze tijdens haar speech de mensen achter de schermen van haar talkshow Jinek en het programma De Verenigde Staten van Eva bedankte, schoot ze even vol.

"Hier zit ook veel bloed, zweet en tranen van anderen in", aldus Jinek. "Dit kun je niet alleen. Ik ben dan ook intens dankbaar voor alles", zei ze aan het adres van haar teams.

Ze zei ook "extreem vereerd" te zijn met de titel. "Het is een ongelooflijke eer. Ik kom in een illuster gezelschap terecht, een gezelschap van alleen maar gave mensen. Het stemt mij nederig en zie het vooral als aanmoediging."

27e keer

De redactie van Broadcast Magazine reikte de prijs voor de 27e keer uit. In 1991 werd Boudewijn Paans de eerste Omroepman van het Jaar.

Andere winnaars zijn onder meer Paul Witteman (1995), Joop van den Ende (1997), Peter R. de Vries (2003), Paul de Leeuw (2006), Matthijs van Nieuwkerk (2012) en Humberto Tan (2015). John de Mol won de prijs drie keer: in 1999, 2005 en 2011.

Floortje Dessing won de prijs vorig jaar. Jinek is na Dessing, Cathy Spierenburg, Tina Nijkamp en Linda de Mol de vijfde vrouw die de titel krijgt.