Shakira heeft noodgedwongen de rest van haar geplande Europese tournee afgezegd. In een verklaring laat de Colombiaanse zangeres weten dat ze in oktober een bloeding in haar stembanden heeft gehad.

Zo'n bloeding kan ontstaan door bijvoorbeeld kortdurend hard stemgebruik. In de stemplooi scheurt dan een bloedvaatje met als gevolg een slechte stem. Shakira blies vorige week al shows in Keulen, Parijs, Antwerpen en Amsterdam af vanwege haar stemproblemen. Tot dusver liet ze echter in het midden wat de oorzaak van de problemen was.

"Mijn nachtmerrie is nog niet afgelopen", zegt Shakira nu. "Op dit moment probeer ik er alles aan te doen om volledig te herstellen." Dat betekent dat de zangeres voorlopig niet in actie kan komen. Op doktersadvies moet ze enkele weken rust nemen.

"In alle jaren dat ik zing, heb ik zoiets nog nooit meegemaakt", aldus de 40-jarige zangeres. "Het doet pijn dat ik deze maand niet kan zingen, vooral voor degenen die kaartjes hebben gekocht en mij vergezellen tijdens mijn tournee langs de verschillende Europese landen."

De tour moet in 2018 alsnog doorgaan. Data worden op een later moment bekendgemaakt. Shakira zou dinsdagavond eigenlijk optreden in de Ziggo Dome in Amsterdam en tot 4 december zou ze nog twaalf andere shows geven in onder meer Lissabon, Barcelona, Milaan en München.