Jiskefet-acteur Michiel Romeyn (62) vindt dat televisie tegenwoordig "zó braaf" is geworden. "We gaan richting een soort nep-keurigheid. Tegen het gereformeerde aan", zegt hij zaterdag tegenover het AD.

Romeyn gaat daarom binnenkort "iets met nieuws" maken voor de website van het AD. "Ik weet nog niet wat het precies gaat worden. Je hoeft toch niet alles te weten? Hahaha. Het lijkt me ongehoord leuk om te zien wat die nieuwe media of weet ik hoe het heet, me brengen. Zonder netmanager die zegt: het genereert te weinig kijkers, wegwezen."

Om de braafheid te illustreren, noemt Romeyn een fragment van De Wereld Draait Door van Jiskefet, waarin hij zelf de hoofdrol vertolkt. "Ik zag daar een oude scène van een voetbalvader die z’n kind uitschold. Hoor je dat publiek meteen: òòòh, erg, òòòhh. Vroeger werd daarom gelachen."

"Ik had met Douwe Bob, de echte, een pilot voor een popprogramma gemaakt voor TV-lab, waar ze zogenaamd iedereen een kans geven iets nieuws te ontwikkelen. Dan wordt er eindeloos lang geluld en zeggen ze: in potentie te weinig kijkers, weg ermee, hupsakee, en dat is dan de publieke omroep. Daar gaat het dus ook om het scoren, maar zeg dat dan eerlijk. Doe niet hypocriet."