Harvey Weinstein verliest ook erelidmaatschap Britse filmclub en Harvardprijs

Harvey Weinstein is zijn lidmaatschap van het Brits Film Instituut kwijt en een prijs die hem door Harvard in 2014 werd toegekend. 

De Britse organisatie eerde de Amerikaanse producent met het lidmaatschap, de hoogste persoonlijke onderscheiding, in 2002 wegens zijn verdiensten voor de ontwikkeling van film en televisie. 

De Harvardprijs ging in 2014 naar Weinstein omdat hij veel films heeft geïnitieerd die de geschiedenis van zwarte Amerikanen onder de aandacht brengen. Op zijn cv staan veelgeprezen drama’s als The Butler, Fruitvale Station, 20 Feet from Stardom en Django Unchained van Quentin Tarantino.

De BFI nam het besluit Weinstein te royeren wegens de reeks beschuldiging en van seksuele intimidatie en misbruik. De filmproducent ontkent de verdachtmakingen en zegt dat alle relaties die hij had met wederzijds goedvinden waren.

''Het lidmaatschap is het belangrijkste eerbetoon dat we kunnen geven. De serieuze en wijdverbreide aantijgingen wegens Harvey Weinstein's ontstellende gedrag staan lijnrecht tegenover onze waarden'', verklaarde de BFI donderdag tegen de BBC.

Unaniem

Het bestuur van de Harvardafdeling stemde er unaniem mee in Weinstein de door hen uitgereikte prijs weer af te nemen, meldt CNN. Andere beroemdheden die de onderscheiding de afgelopen decennia kregen, zijn Steven Spielberg, LL Cool J, Muhammad Ali, Oprah Winfrey en Sonia Sotomayor.

Het zijn niet de enige onderscheidingen die Weinstein is verloren sinds de aanklachten naar buiten kwamen. Ook de Academy, de organisatie die de Oscars uitreikt, en festivals als Cannes hebben Weinstein geroyeerd of zijn lidmaatschap ontnomen. Hij houdt zelf vol niets gedaan te hebben.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie