Amerikaanse media willen dat Donald Trump 'van grondwet afblijft'

De koepel van Amerikaanse zenders heeft woensdag boos gereageerd op de suggestie van president Donald Trump dat hij zenders die ‘fake news’ brengen de vergunning zou willen afnemen.

In een verklaring beklemtonen zij dat Trump hiermee ingaat tegen de Amerikaanse grondwet waarin onder meer de persvrijheid staat beschreven.

"De stichters van ons land hebben persvrijheid vastgelegd als een van de hoekstenen van onze democratie", stellen zij volgens The Wrap in een verklaring. "Het druist tegen een fundamenteel democratisch recht in voor een regeringsleider om te dreigen met het nemen van stappen omdat een journalist iets heeft gezegd dat hem niet aanstaat."

NBC publiceerde woensdag een groot verhaal over een bijeenkomst in juli met kopstukken van het Amerikaanse leger. Trump zou tijdens dit gesprek hebben geroepen dat hij het aantal Amerikaanse kernwapens wil vertienvoudigen. Dat dit tegen allerlei lopende nationale en internationale afspraken indruist, kon hem volgens bronnen die erbij waren niet veel schelen.

Vergunning

Trump noemde het verhaal woensdag via Twitter "pure fictie" die "slecht voor het land" zou zijn. "Wanneer zou het gepast zijn om hun vergunning misschien in te trekken?" 

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie