Cabaretier Paul van Vliet stopt met spelen. Hij voltooit dit najaar zijn reeks onemanshows in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daarna zal de 81-jarige theatericoon alleen nog voor incidentele voorstellingen het podium op gaan, zo maakte de schouwburg zaterdag bekend.

In totaal zal Van Vliet zijn voorstelling Alleen op zondag nog zes maal spelen. De laatste keer is op zondag 10 december.

De kaartverkoop voor deze laatste serie is zaterdag van start gegaan. De Haagse cabaretier was de afgelopen vijf jaar met Alleen op zondag 86 maal te zien, elke keer voor een uitverkochte zaal.

De Koninklijke Schouwburg laat zaterdag weten dat op de laatste reeks voorstellingen van de cabaretier een stormloop is ontstaan. De kassa van de schouwburg in Den Haag raakte overbelast en was zeer slecht bereikbaar, zo bevestigt het theater op Twitter: "Excuses voor het ongemak."

Trots

"Ik ben zeer trots op en blij met het grote succes van Alleen op zondag", stelt Van Vliet. "Mijn voorstellingen zijn door een groot publiek van alle leeftijden dankbaar omarmd. Een prachtig staartje van mijn carrière waar ik met volle teugen van geniet." De cabaretier blijft wel werkzaam als ambassadeur voor UNICEF.

In 2016 liet Van Vliet nog weten dat hij "er nog niet aan denkt om met pensioen te gaan". Hij voelde toen nog geen behoefte aan rust. 

In het AD vertelt de kleinkunstenaar dat "hij wil stoppen op zijn hoogtepunt". "Ik stel me zo voor dat ik daarna verhalen ga vertellen. Gezeten in een leunstoel, met een klein publiek om me heen." Mogelijk zitten daar verhalen bij uit zijn brievenbundel, met daarin brieven waarin Van Vliet terugkijkt op zijn leven. Hij laat weten de bundel bijna af te hebben. 

Jaren vijftig

Van Vliet begon met cabaret toen hij in de jaren vijftig in Leiden rechten studeerde. Hij speelde daarna in diverse gezelschappen en richtte in de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag het kleine theater Pepijn op. Daarna speelde hij tientallen jaren onemanshows in binnen- en buitenland.

De cabaretier maakte zichzelf onsterfelijk met populaire typetjes als Majoor Kees, Baron Taets van Avezaethe en Haagse Benny. Veel liedjes van Van Vliet werden hits, zoals Meisjes van dertien, Veilig achterop bij vader op de fiets of Pappa is blijven hangen aan de sixties.

Ook vertolkte Van Vliet rollen in diverse toneelstukken en musicals, zoals My Fair Lady en Liefdesbrieven, een voorstelling met Anne-Wil Blankers die meerdere malen werd hernomen. De cabaratier ontving een groot aantal onderscheidingen en prijzen. Zo won hij een Gouden Harp, een Edison en Cultuurprijzen van Den Haag, Rotterdam en Vlaanderen. Ook is hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.