Het kunstproject Loving Vincent gaat op donderdag 5 oktober in première in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het is de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld.

 

De beide regisseurs zullen hierbij aanwezig zijn, zo maakte distributeur Cinéart zaterdag bekend.

Loving Vincent vertelt over het leven en de mysterieuze dood van schilder Vincent van Gogh. Het verhaal wordt verteld aan de hand van 65.000 frames, die allemaal met de hand zijn geschilderd door 125 kunstenaars die dezelfde techniek als Van Gogh hanteerden.

Onder meer de Nederlands-Iraanse kunstenares Setareh Goodarzi werkte mee aan het project.

Jochum ten Haaf

De hoofdrollen worden vertolkt door Saoirse Ronan. Aidan Turner, Chris O’Dowd en Helen McCrory. De stem van Vincent van Gogh wordt ingesproken door de Nederlandse acteur Jochum ten Haaf, die eerder ook de schilder speelde in een toneelstuk op West End.

Loving Vincent won al diverse internationale prijzen. De film is vanaf 26 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien.

"Het is de missie van het Van Gogh Museum om het leven en werk van Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken", stelt directeur Axel Rüger. "Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om dit te doen, om jong en oud kennis te laten maken met dit erfgoed. Wij zijn enorm blij met dit cinematografisch meesterwerk dat hopelijk een wereldwijd publiek zal inspireren."