Twee leden van de activistische Russische punkband Pussy Riot zijn maandag vlakbij de Siberische stad Jakoetsk gearresteerd. Voor de ingang van de gevangenis demonstreerden zij voor de vrijlating van Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov.

Enkele uren later werden zij weer vrijgelaten.

Olga Borisova en Maria Aljochina hebben zondag, met bivakmutsen op een spandoek met daarop 'Free Sentsov' aan de brug bij de gevangenis gehangen. Ook staken ze daar gekleurde rookbommen af. Via Twitter meldde Borisova dat ze "aan de politie uitleg zou geven over de demonstratie''.

Later op de dag berichtte Borisova op haar Facebook-pagina dat ze bij de rechtbank op een zitting hadden gewacht, maar waren vrijgelaten omdat er fouten in hun dossier zouden zitten.

Oleg Sentsov

De Oekraïense regisseur Oleg Sentsov komt van het schiereiland Krim en is in 2015 door de Russische overheid voor vermeend terrorisme tot twintig jaar cel veroordeeld. Internationaal zijn er veel kunstenaars die zich voor zijn vrijlating inzetten.

Pussy Riot staat bekend om de gedurfde optredens in 2012 tegen Russische president Vladimir Poetin en zijn regering.

Twee van de drie bandleden werden voor een optreden in een Russische kathedraal tot twee jaar cel veroordeeld voor "vandalisme en religieuze haat''. In 2013 kwamen zij weer vrij.