Cannes-update: het filmnieuws van maandag

De zeventigste editie van het gerenommeerde Filmfestival van Cannes is woensdag van start gegaan. De komende anderhalve week komen allerlei filmnieuwtjes voorbij, die NU.nl dagelijks zal bundelen.

Nicole Kidman adviseert jonge acteurs niemand te imiteren

"Ik heb de afgelopen dertig jaar geprobeerd mijn weg in dit vak te vinden en ben blij als ik jonge collega's met advies of raad iets verder kan helpen", zegt Kidman tijdens de wereldpremière van haar nieuwe film The Killing Of A Sacred Deer tijdens het filmfestival van Cannes.

"Mijn beste tip is om jezelf te vinden, probeer vooral geen andere mensen te imiteren. En vind de juiste mentors die jou kunnen beschermen of af en toe in de juiste richting kunnen duwen."

Arnold Schwarzenegger strijdt in Cannes voor het milieu

De wereld moet zich niet laten demotiveren door mensen als president Donald Trump als het gaat om het milieu. Dat is de boodschap die Arnold Schwarzenegger uitdraagt op het festival van Cannes, waar hij zijn nieuwe film Wonders of the Sea 3D presenteert.

De 69-jarige superster sprak commentaren in voor de nieuwe natuurdocumentaire van activist Jean-Michel Cousteau, die vijf jaar lang 3D-opnames maakte op de bodem van de oceaan.

"Klagen heeft geen zin, je moet dóen", betoogt Schwarzenegger in alle interviews die hij geeft in Cannes. "Je moet hándelen! Laat je niet demotiveren door iemand als president Trump: de toekomst van de aarde hangt af van zeven miljard mensen, niet van één mens," aldus de acteur.

Clint Eastwood heeft weer plannen om te acteren

Tijdens een masterclass die hij op het filmfestival gaf, vertelde Clint Eastwood dat hij plannen heeft om weer te gaan acteren. De laatste rol van de Hollywood-veteraan was in de film The Trouble With the Curve in 2012. Daarna hield Eastwood zich vooral bezig regisseren, zoals de films American Sniper en Sully.

De acteur en regisseur gaf toe dat hij het acteren 'soms, maar niet erg vaak’ heeft gemist. "Ik heb het zo’n lange tijd gedaan en ik zal het zeker weer gaan doen in de toekomst," aldus Eastwood.

Cannes minder aantrekkelijk voor Netflix

Het wordt voor Netflix minder aantrekkelijk om films in te zenden naar Cannes, nu het festival met ingang van volgend jaar verplicht stelt competitiefilms uit te brengen in Franse bioscopen. Dit zegt directeur content Ted Sarandos van de Amerikaanse streamingdienst tegen Variety.

In Cannes ontstond een controverse rond de Netflix-films Okja en The Meyerowitz Stories die dit jaar in de competitie zijn opgenomen en kans maken op een Gouden Palm. Beide films komen na de wereldpremière in Cannes niet uit in de Franse bioscopen. 

Op de vraag van Variety aan Sarandos of Netflix volgend jaar terugkeert naar Cannes zegt hij aanvankelijk nee, om er aan toe te voegen: "Dat hoor ik zo niet te zeggen. Maar zeker is dat het filmfestival voor ons minder aantrekkelijk wordt. Het heeft wereldwijd effect op de strategie van Netflix rond filmfestivals."

Lees meer over:
Tip de redactie