Het Amsterdamse filminstutuut Eye gaat de woensdag overleden regisseur Jonathan Demme eren met een eenmalige vertoning van zijn meesterwerk The Silence of the Lambs.

De thriller uit 1991 is op maandagavond 8 mei in de grote zaal van Eye te zien, zo maakte programmeur Ronald Simons donderdag bekend. Voorafgaand aan de vertoning worden de trailers gedraaid van Stop making Sense en Married to the Mob, twee andere films die Demme maakte.

The Silence of the Lambs, de verfilming van het gelijknamige boek van Thomas Harris, geldt als een van beste films van de jaren negentig. De thriller vertelt over een jonge FBI-agent (Jodie Foster) die de hulp van een psychopaat (Anthony Hopkins) vraagt om een seriemoordenaar te pakken.

The Silence of the Lambs is een van de drie titels in de filmgeschiedenis die de vijf belangrijkste Oscars won: beste film, acteur, actrice, regisseur en scenario. Voor Foster was het haar tweede beeldje. Kannibaal Hannibal Lecter staat inmiddels te boek als een van de engste filmschurken aller tijden.

Première

De film beleefde toentertijd de Nederlandse première op het roemruchte festival Weekend of Terror, in het Tuschinski-theater in Amsterdam. Demme won dat jaar de Silver Scream Award, een publieksprijs die nog steeds ieder jaar wordt uitgereikt op festival Imagine, de 'opvolger' van het Weekend of Terror. De organisatie van het toenmalige WoT plaatste woensdag een foto van Facebook van Demme met het beeldje.

De regisseur overleed op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij laat een zeer divers oeuvre na van tientallen films, documentaires en televisieprogramma's. De kaartverkoop voor de speciale voorstelling in Eye is donderdag van start gegaan.