Cabaretière Claudia de Breij komt volgend seizoen met een nieuw theaterprogramma. Haar negende voorstelling, NU, gaat in februari 2018 in première in de Stadsschouwburg in Haarlem en is daarna door het hele land te zien. 

De Breij verzorgde vorig jaar de oudejaarsconference, die op en na 31 december door meer dan 3,5 miljoen mensen werd bekeken.

"Het maken van een oudejaarsvoorstelling is ontzettend intensief", legt De Breij uit. "Je toert drie maanden en moet dan op één avond heel hard knallen." Ze had zichzelf een vakantie beloofd na de jaarwisseling, maar mist het spelen inmiddels enorm. "Eigenlijk miste ik het half januari alweer, maar toen zei iedereen dat ik echt eerst even bij moest komen. Nu komen er zoveel nieuwe ideeën, ik wil spélen! Lekker muziek maken en lachen met een zaal."

NU wordt weer een voorstelling waarin de actualiteit een belangrijke rol speelt, een erfenis van haar vorige project. "Ik was er in 2016 enorm aan gewend geraakt om boven op het nieuws te zitten", vertelt ze. "Ik moest echt afkicken na 31 december."

Negatief

Het liefste zou de cabaretière elke dag tegen de negatieve berichtenstroom willen ageren, er iets van willen vinden en er iets tegen willen doen. "Maar wat kan je doen als gewone burger? Hoe boos ik mij ook maak, ik twitter Donald Trump echt het Witte Huis niet uit."

De Breij vond de afgelopen maanden heil in de zaken waarin zij wel gelooft: mooie muziek, goede boeken, memorabele speeches van inspirerende leiders en imposante kunst. "Negativiteit is niet met negativiteit te bestrijden. Dus zoek ik steun in zaken waar ik wel van weet dat ze goed zijn en dat ze mensen kunnen helpen om een weerwoord te vinden. Het is tijd voor een revolutie en dit is voor mij de manier om daarmee te beginnen. Ik weiger om in een hoekje te gaan zitten en te wachten tot die tsunami van negativiteit een keer is overgewaaid."

De kaartverkoop voor de tournee van NU begint de komende weken. De speellijst staat op de website van De Breij.